{ "title": "İbrahim Saraçoğlu Rezene Çayı", "image": "https://www.rezene.gen.tr/images/Ibrahim-Saracoglu-Rezene-Cayi-22.jpg", "date": "23.01.2024 04:00:37", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "İbrahim Saraçoğlu Rezene Çayı: Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen 2 veya çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Rezene kayalık ve kurak yerlerde yetişebilen, sarı renkte çiçekler açan, kokulu ve otsu bir bitki olarak bilinir. Rezenenin tohumları protein ve yağ açısından zengin içeriğe sahiptir. Meyveleri silindir şeklinde, 11 milimetre boylarında ve 4 milimetre kalınlığa kadardır. İlaç olarak tohumları ve kökü kullanılmaktadır. Rezene az miktar kullanımında rahatlatıcı etki gösterirken miktarı arttırdıkça uyku verir. Türkiye'nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yabani olarak yetişmekte olan bitki, Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirmek mümkün olmaktadır. Türkiye'de yetişen tatlı rezene de ayrıca dünyanın en kaliteli türlerinden bir tanesidir.
İbrahim Saraçoğlu Rezene Çayı: Rezene hamilelik ve emzirme döneminde ve küçük çocuklarda yalnızca çay olarak kullanılmalıdır. Rezene çayı dışındaki rezene ilaç veya hap olarak kullanılmamalıdır. Rezene bitkisinin meyvesi, tohumları ve kökü kullanılır. Rezeneden baharat elde edilir. Yeni doğum yapan annelerin sütlerini arttırmak ve bebeğin daha sakin ve gaz problemi yaşamadan uyuyabilmesi için İbrahim Saraçoğlu Rezene çayı tarifi ise şöyledir;
1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı rezene atılarak yaklaşık olarak 10–15 dakika kadar demlenmelidir. Daha sonra annenin ılık olarak tüketmesi tavsiye edilir. Fakat fazla tüketilmemesi önerilir. Diğer rahatsızlıklar için ise aynı şekilde demlenerek içilir.
" } ] }