{ "title": "Kuru Rezene", "image": "https://www.rezene.gen.tr/images/Kuru-Rezene-29.jpg", "date": "23.01.2024 04:22:11", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Kuru rezene, Rezene maydanozgiller ailesinden olan koyu yeşil gövdeli uzun boylu hoş kokulu çok faydalı bir bitkidir. Rezene bitkisi çok dallı ve ince yapraklıdır. Çiçekleri bitkinin uç kısmında şemsiye şeklindedir. Tohumları oval şeklinde olan bitkinin tohum kısımdan kuru rezene elde edilir. Uzun ömürlü olan rezene bitkisi tüm yıl boyunca kullanılmak için tohum kısımları kurtularak saklanır. Kuru rezene aktarlarda ve marketlerde kolaylıkla bulunabilir. Tat bakımından dere otuna benzeyen kuru rezene, Pakistan ve Hint mutfağı başta olmak üzere pek çok ülke mutfağında baharat olarak yaygın olarak kullanılır. Kuru rezeneden özellikle çay demlenerek tüketilir. Kuru rezenenin faydalarından yararlanmak için en iyi demleme termos kullanılarak yapılır. 1 yemek kaşığı kuru rezeneyi termosa koyun ve üzerine 1 litreye yakın kaynar su ilave edin ve hazır olan rezene çayını yemeklerden önce günde 3 kez içilebilir. Hoş kokusu tadı ve faydalı özelliklerinden dolayı yemeklerde kullanıldığı gibi, alternatif tıp ve geleneksel tıp olarak da kullanılmaktadır.

Kuru rezene faydaları, Kuru rezene ile hazırlanan rezene çayları geleneksel olarak, hazımsızlık, sindirim sorunları, mide krampları, ateş ve bebeklerde kolik tedavisinde kullanılır. Kuru rezene tohumlarının özellikle mineral bakımından zengin olması nedeniyle soğuk algınlığı, grip ve halsizliğe karşı kullanılabilir. Bunun dışında kuru rezene faydaları şöyle sıralanabilir.
" } ] }