{ "title": "Rezene Balı", "image": "https://www.rezene.gen.tr/images/Rezene-Bali-33.jpg", "date": "21.01.2024 11:07:23", "author": "Ceyhun YILMAZ", "article": [ { "article": "Rezene Balı, hazımsızlık, şişkinlik, mide ağrısı ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklarda haricen kullanılan bir karışımdır. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Rezene sarı renkli çiçekleri olan bir bitkidir ve çoğunlukla Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. Rezene bitkisinin tohumları ve olgun meyveleri medikal amaçla kullanılan rezene yağının elde edilmesinde kullanılır. Rezene yağı anason gibi yoğun kokulu ve uçucu bir yağdır. Uçucu rezene yağının anason gibi keskin kokmasının sebebi yapısında bol miktarda bulunan trans anetol maddesidir.

İçerdiği Bileşenler: Trans anetol, estragol, kamfen, mirsen, fenkon, limonen, gamatrepenler, gamafencen, trepinoller, skopoletin, ostenol, hidroksikomarinler, psolaren, xanthotoksin, piranokomarinler, bergapten, furanokumarinler, umbelliferon, alfa ve beta phellandrane, rezene yağının başlıca bileşenleridir. Rezene tohumu c vitanamini ve beta karoteni içerisinde oldukça fazla miktarda bulundurmakla birlikte kalsiyum, magnezyum ve demir gibi metal katyonları da içerisinde az miktarda bulundurmaktadır.

Rezene Balı ve Faydaları: Rezene balı 1 kg balın içine 500 mg rezene yağı eklenerek hazırlanır. Uzmanlar rezene balının günde 10-20 gram arası tüketilmesini tavsiye etmektedir. Ayrıca kolik şikâyeti olan bebekler için 165 mg. Rezene, 180 mg. Alman papatyası ve 100 gr. Oğul otu eklenerek günde iki kez kullanılmış ve başarılı olmuştur. Bir uzmanın kontrolü haricinde hamile bayanlarda ve bebeklerde kullanımı sakıncalı olabilmektedir.

Rezene balı yıllardır bilinen birçok hastalıkta tedaviye destek amaçlı etkin olarak kullanılmaktadır. İnsan sağlığına olan faydalarını saymakla bitiremeyiz. Rezene balı mide rahatsızlıkları ve hipertansiyon olmak üzere daha birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Rezene balı vücut direncini arttırır ve vücudu hastalıklara karşı korur. Emziren bayanlarda anne sütünü arttırdığı bilinmektedir. İçeriğinde antioksidanlar barındırdığından kemik erimesinin tedavisinde ve kemik sağlığının korunmasında destek amaçlı kullanılır. Rezene balı bazı kanser türlerinin tedavisinde de destek amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Rezene Çayı ve Faydaları: Yarım litre kaynar suya 10 gram rezene meyvesi veya tohumu eklenir. 15-20 dakika demleme süresinden sonra içilmeye hazır hale gelir. Gün içinde belli aralıklar ile 2-3 fincan tüketilebilir. Rezene çayı üst solunum yollarındaki rahatsızlıklarda en çok tercih edilen yöntemlerden birtanesidir. Ilık bir rezene çayı boğaz ağrısının hafifletir ve şikâyetleri azaltır. İdrar söktürücü etkisi vardır. Uzmanlar rezene yağındaki anetol ve fenkon bileşenlerinin üst solunum yollarındaki salgıların düzenlenmesine yardımcı olduğunu düşünmektedir. Bayanlarda östrojen hormonunun ortaya çıkardığı rahatsızlıklar üzerinde de etkili olduğu düşünülmektedir. Rezene çayı çok fazla ağlayan bebeklerde sakinleştirmek amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Bağırsakların aktif çalışmasını sağlayarak zayıflamaya destek olur.
" } ] }