{ "title": "Rezene Bitkisi", "image": "https://www.rezene.gen.tr/images/Rezene-Bitkisi-16.jpg", "date": "19.01.2024 21:55:10", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Rezene bitkisi, özellikle bebekler ve emziren bayanlarda gaz giderme özelliği amacıyla kullanılan rezene Akdeniz ikliminde yetişen tek nebat türüdür. Maydanozgiller familyasından 2 senelik tek nebat türüdür. Gövde yüksek olarak yükselmektedir. Gövde üstünden çok fazla sık sık çatallar çıkar. Rezene bitkisi 2 metre civarı uzayabilir. Bitkinin çiçekleri altın sarısı rengine sahiptir. Bitki ekildikten 2 sene sonraki güzde olgunlaşıp yarılan tohumları toplanmaya başlanır ve kabukları tarak yardımıyla temizlenir. Doğruca güneş almadan kurutulur. Bileşeninde nişasta, tanen, uçucu yağlar ve yapışkan nebat sıvısıyla şeker bulunmaktadır.

Reze Bitkisi Yararları Nelerdir?

Rezene nebatı, B vitamini ve C vitamini, magnezyum, kalsiyum ve potasyum mineralleri içerdiği için vücudu güçlendirmek üzere kullanılabilir. C vitamini immün sistemi güçlenmesi ve kemik yapısının dayanıklı olmasında etkili durumda olan, antioksidan özelliği olan vitamindir. Üst solunum yolları enfeksiyonlarında, hazm zorluğunda, bağırsak parazitlerinde, göz hastalıklarında iyileştirme üzere kullanılmaktadır. Rezene nebatı ile yapılan çayın, regl döngülerini düzene soktuğunu ve regl çağı sancılarını hafiflettiği belirlenmiştir. Dismenore hastalığı bulunanların bulantı, öğürme ve baş ağrısı benzeri şikâyetlerini hafifletmek üzerede kullanılmıştır. Rezene bitkisi öğünlerin sonrasında 4 tane rezene tohumu tüketmek nefesin tazelenmesini ve ağız kokusunun giderilmesini sağlar. Bununla birlikte rezene çayıyla ıslatılan pamukla gözlerinizi silerseniz; gözün dezenfekte edilmesini sağlamış olursunuz. Rezene bitkisi emziren bayanlar kendilerindeki ve bebeklerindeki gaz şikâyetlerini azaltması nedeniyle zaman zaman kullanabilirler. Antioksidan özelliği yardımıyla toksinlerin vücuttan dışarı atılmasına destekçi olabilir. Bununla birlikte vücudu ödemden de kurtarır. Kullanan kişilerce diş ve kemik ağrılarının hafifletilmesini sağladığı söylenmiştir.

Rezene Bitkisi Kullanımı

Genellikle çay olarak tüketilmektedir. Bununla birlikte tohumları çiğnenerek de tüketilebilir. Bu şekilde kullanıldığında soluğu tazelenmektedir. Bitkisel çay olarak tüketileceği vakit demlemek gereklidir. Bunun amacıyla 1 fincan suya 1 kaşık rezene tohumu atılır. Suyun kaynamasından ardından fincana alın ve 10 dk olarak demlenmesi amacıyla bekleyin. Sonrasında tanelerini ayırın ve suyunu ılık tüketin. Tat verme için içine limon ya da bal ekleyebilirsiniz.

Rezene Bitkisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Öğünlerle birlikte tüketilen rezene tohumları normal miktarlarda ise emniyetli olarak onay edilir. Bu pozisyonda tüketildiğinde hemen yan tesir görülmemektedir ama rezene çayı, yağı ya da ekstresi kullanılacaksa kesinlikle öncelikle uzmana danışmak gereklidir. Çok miktarda tüketimlerinde ise mide bulantısı ve midede ağrıya neden verebilir.
" } ] }