{ "title": "Rezene Çayı Demleme", "image": "https://www.rezene.gen.tr/images/Rezene-Cayi-Demleme-57.jpg", "date": "19.01.2024 06:10:04", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "
Rezene Çayı Demleme; A ve C vitaminleri yönünden zengin olan rezene çayı, bir fincan kaynamış sıcak suya bir çay kaşığı kadar rezene eklenerek demlenir. Demleme süresi ne kadar uzun tutulursa çay o kadar kuvvetli olur. Ekstra tat için ince kesilmiş bir dilim portakal kabuğu eklenebilir.

Rezene çayı demleme sırasında dikkat edilmesi gerekenler; Rezene çayı demlenirken rezene tohumları kaynayan suyun içine atılmaz ve tohumlar kaynatılmaz. Kaynadıktan sonra en az 1 dakika beklemiş sıcak suyun içinde 3-5 dakika bekletilmelidir. Rezene tohumlarının kaynatılması vitamin ve mineral değerlerinde kaybolmalara yol açarak etkisini azaltabilir. Demleme için klor oranı düşük sular tercih edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli unsur demleme sırasında metal demlik yerine porselen demlik kullanmaktır. Metal demlikler çayın tadını, kokusunu ve demlenme süresini değiştirirken bazı vitaminlerin metal ile teması değerlerinde azalmaya yol açar.

Boğaz ağrısı ve ateş düşürücü olarak rezene çayı demleme; özellikle kış günlerinde virüslere bağlı gelişen rahatsızlıklarda rezene çayı kullanmak isteyenler bir fincana 2 çay kaşığı rezene ekleyerek içmelidirler. Ayrıca doğal bir antiseptik olan bal ile rezene çayı tatlandırabilir.

Kabızlık, karın sancısı ve sindirim sistemi sıkıntılarında rezene çayı demleme; bir fincana yine 2 çay kaşığı rezene eklenerek demlenebilir, ayrıca içine 1 çay kaşığı kadar kimyon tohumu atılırsa mide gazlarını daha çabuk sökeceğinden mide sancılarını daha çabuk dindirebilir.

Diyet döneminde demlenen rezene çayı; Diyet dönemlerinde ödem atma ve metabolizmayı düzenlemek için tüketilen rezene çayı çok fazla demlenmemelidir; Kilo vermek için demlenen rezene çayları günde 2 çay bardağından fazla içilmez. Ayrıca 2 haftadan fazla düzenli olarak tüketildiğinde bazı yan etkilere neden olabilir. Uzun süreli rezene çayı tüketiminde ciğerlerde su birikmesi vakaları kaydedilmiştir. O yüzden diyet dönemlerinde en fazla 2 hafta rezene çayı içilmeli en az 10 gün çaya ara verilmelidir.

Rezene çayının etkilerini uzun süre koruyabilmek için rezene tohumları hava geçirmeyen bir torbada serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Alırken tohumların taze olmasına dikkat edilmelidir.
" } ] }