{ "title": "Rezene Kökü", "image": "https://www.rezene.gen.tr/images/Rezene-Koku-96.jpg", "date": "20.01.2024 08:31:18", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "Rezene kökü; İltihaba sahip yaralarda bitki dövülerek toz haline getirilir, suda kaynatılır, yaralar yıkanır. Rezene otu yaprakları yara tedavi edici olarak yaraların üzerine konulur. Gözde olan problemlerde rezenen otunun taze kökünün kabuğu temizlenip suyu çıkarılıp göze damlatılır. Taze yaprakların sıkılması sonucu elde edilen su göze damlattığımız taktirde göz keskinleşir ya da taze yapraklar haşlandı taktirde elde edilen su ile göze tedavi yapılır ya da burna çekilerek de istifade edilebilir.

Rezene kökü bazı hastalıklar için kullanım alanları; Ağız, boğaz hastalıklarına bağlı olarak mukoza rahatsızlıklarında gargara şeklinde yapılır. Gözün çok yorulması ve darbe almış gözlerde 10 gram tohum 1 bardak kaynak suda 10 dakika durdurulur, elenir, gözlere 15 dakika banyo kompres edilir ya da aynı verimi elde etmek için kaynatılan sudan burna çekilir. İltihap bulunan yaralarda bitki toz haline dönüştürülür, suda haşlanır, yaralar temizlenir. Rezene kökünün yarayı iyileştirici olarak yaraların üzerine konulur. İshal durdurucu ve idrar kesici olarak 5-6 gram kök 1 bardak su içerisinde 10-15 dakika kaynatılma işlemi yapılıp, 5 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak sıcak su olacak şekilde içilir. Aşırı şişmanlık olunduğu zaman 6 gram kıyılmış kök bir bardak kaynar su içerisinde 20 dakika bekletilip, günde 3 bardak içilmesi gerekir. Zayıflatıcı olarak ise 200 gram rezene kökü ya da 200 gram kimyon, 200 gram melek otu kökü, 200 gram Hayıt tohumu toz şekline gelene kadar dövülür, karıştırılır, gün içerisinde ise 1 kaşık tüketilir.

Rezene kökü faydaları; Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını ve gazlarını en aza indirir. Bu etkisi ile özellikle gaz sıkışıklığını ve ishal hastası olan bebeklere çay olarak içmesi sağlanırsa hem kaybedilen sıvı geri kazanılır hem de sancıları en aza indirir. Rezene kökünün faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Rezene kökünün kesin olarak bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak, rezene kökünü deride kullanıldığında alerjik reaksiyonlar oluşabilir.
" } ] }