{ "title": "Rezene Yemeği", "image": "https://www.rezene.gen.tr/images/Rezene-Yemegi-99.jpg", "date": "20.01.2024 09:44:32", "author": "Hasan KILINÇ", "article": [ { "article": "Rezene Yemeği, maydanozgiller ailesinden olan, 2 metreye kadar boy atabilen çok yıllıklı bir otsu olan rezene bitkisinin anavatanı Güney Avrupa olsa da ülkemizde kurak topraklarda ve Ege ile Akdeniz bölgelerinde yetişebilmektedir. Hoş kokulu gri-açık yeşil renkte olan rezenenin yaprakları ince uzun olur ve sonbaharda bronz bir hale gelir. Küçük sarı çiçekleri yaz aylarında açar ve şemsiye görüntüsü verir.

Rezene bitkisinin tohumları nişasta, şeker, tanen, sabit ve uçucu yağlar içermektedir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılan rezene bitkisi iştah açıcıdır. Bebeklerde ve yetişkinlerde mide ve bağırsaktaki gazı söktürme özelliği olan bitkinin öksürüğü azaltma ve yeni doğum yapan kadınlarda sütü artırıcı oluşu da gözlenmiştir. Ülkemizde genellikle çay olarak tüketilen rezene bitkisinin yemeği de yapılmaktadır.

Rezene Yemeği İçin Malzemeleri
Rezene Yemeği Nasıl Yapılır?

Hazırlamış olduğumuz rezene soğanını küp-küp doğrayıp bol suyla güzelce yıkıyoruz. Yemeklik şeklinde doğranmış soğanı ve sarımsakları zeytinyağında biraz kızarttıktan sonra küp-küp doğranmış rezene bitkimizi ilave ediyoruz. Biraz daha karıştırarak kızarttıktan sonra şekerimizi tuzumuzu ilave edip üstünü geçmeyecek şekilde suyumuzu ilave ettikten sonra limon suyumuzu da yemeğe koyup orta ateşte rezeneler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakıyoruz. Rezeneler piştikten sonra ocağımızı kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Ilık hale gelen yemeğimizi servis edebiliriz. Afiyet ve şifa olsun." } ] }