{ "title": "Rezene Yetiştiriciliği", "image": "https://www.rezene.gen.tr/images/Rezene-Yetistiriciligi-86.jpg", "date": "20.01.2024 14:48:02", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Rezene Yetiştiriciliği, Rezene çok yıllık maydanozgiller ailesinden olan ılıman iklimi seven bir bitkidir. Rezene sarı renk çiçekleri bulunur. Rezene protein ve yağ bakımından zengindir. Ayrıca rezene sağlık bakımından çok faydalı bir bitkidir. Mide ve bağırsaklarda oluşan rahatsızlıklarda çok etkilidir. Gaz söktürücü özelliği ile sindirime destek olmaktadır.

Rezene Yetiştiriciliği

Ekimi; Rezene yetiştiriciliğinde tohum veya fide olarak ekim yapılmaktadır. Rezene bazı yerlerde kendiliğinden de yetişmektedir. Özellikle rezene bahçelerde yetiştirilirse çok daha verimli olur. İlk bahar aylarında ekim yapılmaktadır. Rezenenin çimlenme süresini daha az indirmek için dikim yapılmadan önce suda ya da nemli bir bezde bekletilmesi uygun olacaktır. Rezene ekimi yapılmadan önce toprak çapalanarak havalandırılır. Rezene herhangi bir gübreye ihtiyaç duymaz. Rezene ekimi yapılırken rüzgârsız ve serin bir gün seçilmesi önemlidir. Ekimi yapılan rezeneye hemen can suyu verilmelidir.

Çimlenme süresi; Rezene yetiştiriciliğinde çimlenme önemlidir. Rezene ekimi yapıldıktan sonra her gün düzenli sulanmalı ve sulama hafif olmalıdır. Rezene çimlenmesi sırasında etrafında çıkan yabancı otlar temizlenmelidir. Rezenenin çimlenme süresi ise 10 gün olarak bilinmektedir.

Toprak ve iklim; Rezene toprak olarak kireçli zengin toprakları sever ayrıca rezene kumlu tınlı ve humuslu topraklardan da hoşlanır. Toprağı aşırı rutubetli olmamalıdır. Rezenenin meyveleri çok geç olgunlaştığından Ilıman iklimi sever sonbaharın uzun olduğu iklimlerde daha verimli olmaktadır.

Yetiştirme tekniği; Rezene direk olarak tarlaya ekildiği zaman çok daha verimli olmaktadır. Rezene tohum olarak sonbahar aylarında 60 cm aralıklar ile mibzerle ekilir. Fakat rezene ekimi çelik şeklinde ekilecekse o zaman ilkbaharda mart veya en geç mayıs ayına kadar 30 cm aralıklarla ekilir. Rezene yetiştiriciliğinde yabancı otlar ile mücadelede çimlenmeden önce Alşibur, Afalan ve Gesagart çimlenmeden sonrasında ise Tenoran kullanılmalıdır.

Gübreleme; Rezene gübrelemede mineral gübreleme yapılmalıdır. Mineral gübre olarak rezeneye 4-6-kg/da N, 4.5-7 kg/da P205 ve 8-10 kg K20 verilmelidir. Rezeneye asla ahır gübresi verilmesi önerilmemektedir.

Hasat; Rezene hasadına gelince genellikle rezenenin meyveleri büyük ve olgunlaşınca yapılır. Rezene hasadında birden fazla hasat şekli bulunmaktadır. Bunlardan ilk olarak biçer bağlar ile yapılır. Bu yöntemde biçilen rezeneler tarlada dik şekilde kuruması için bekletilir ve kuruyan rezeneler harman makinesi ile tarlada harmanlanır. Rezenenin bir diğer hasadı ise tarlada kurutma imkânı olmadığı için biçer döver ile hasat edilir. Ancak rezenenin hasadından sonra kurutulması önemlidir.

Verim; Rezenenin verimi ise normal koşullarda yapılan rezene ekiminde rezene dene verimi olarak 35-75 kg/da olduğu bilinmektedir.
" } ] }